Este cunoscut faptul că după liberalizarea pieței forței de muncă în România, au apărut și s-au dezvoltat fenomene conexe cum ar fi și cel legat de discriminare la angajare, cele mai severe forme fiind cele în funcție de vârstă și etnie. În ceea ce privește vârsta, persoanele afectate de acest fenomen sunt cele cu o singură calificare, peste 40 de ani și în general, cele din provincie. Motivul: angajatorii preferă persoane tinere. Explicațiile: persoanele în vârstă au probleme de sănătate, nu sunt dinamice, au copii, se adaptează mai greu la schimbări.
În condițiile deficitului de forță de muncă, tendințele se vor schimba în direcția acceptării mai ușor a persoanelor mai în vârstă de către angajatori. Aceștia din urmă trebuie să aibă în vedere și că persoanele mai în vârstă sunt mai loiale, mai determinate și în funcție de domeniile de activitate, mai experimentate. Și statistic, România a înregistrat evoluții pozitive în ultimii 10 ani în ceea ce privește ocuparea pieței de muncă de către vârstnici.
În ceea ce privește Securitatea și Sănătatea în Muncă, trebuie avute în vedere următoarele aspecte:
- sunt mai de încredere, fac mai puţine greşeli
- sunt conştiincioşi, loiali, muncitori
- sunt mai puţin predispuşi la accidente
- preferă locuri de muncă „part-time”
- preferă locuri de muncă în apropierea locuinţei
- au o altă pregătire profesională și spre deosebire de tineri, învață și rezolvă probleme prin comparaţie cu strategiile şi elementele deja cunoscute
- au abilităţi de comunicare interpersonale mai dezvoltate
- performanţa este apropiată de cea a colegilor tineri